Odpowiedź Naczelnej Rady Aptekarskiej na stanowisko Związku Przedsiębiorców i Pracodawców w kwestii regulacji rynku pozaaptecznego.

24.06.2016

Z niepokojem zapoznaliśmy się z opinią Związku Przedsiębiorców i Pracodawców (ZPP) sugerującą, że postulaty Naczelnej Rady Aptekarskiej odnośnie wzmocnienia regulacji rynku pozaaptecznego mogą przyczynić się do jego zamknięcia.

Zdaniem Naczelnej Rady Aptekarskiej, sprzedaż produktów leczniczych na stacjach benzynowych, supermarketach, czy kioskach, powinna podlegać kontroli ze strony odpowiednich organów. Dlatego jesteśmy za wprowadzeniem przez inspekcję farmaceutyczną rejestru podmiotów prowadzących taką działalność, nałożenia na te placówki obowiązku przechowywania leków zgodnie ze standardami przyjętymi w aptekach, jak również objęcia tych punktów sprzedaży obowiązkowym nadzorem ze strony farmaceutów. Ponadto, w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo małych pacjentów, proponujemy ograniczyć ilość substancji, opakowań i dawek leków dopuszczonych do obrotu w tych placówkach.

Celem powyższych działań podjętych przez NRA jest ograniczenie nadmiernej konsumpcji leków przez społeczeństwo, dlatego wypowiedź Pana Cezarego Kaźmierczaka – Prezesa ZPP, przedstawiającą postulaty samorządu aptekarskiego jako „absurdalną dyskusję”, należy uznać za niefortunną.

Naczelna Rada Aptekarska